Hive

Hive Plan‘Hive’ is a time-based installation for Burning Man Festival, focusing on the principle of individuality and an assemblage of many parts. The concept reflects an inhabitable cellular hive shaped network derived from the formation of hexagonal convection cells. The sculpture is a progression through the life of convection cells -a phenomenon which is visible when mark-particles are added to a solution on low heat- the resulting structure is reminiscent of the hexagonal cells of a beehive. The formulation and transition of the many parts allow a playful visual experience and participation. The Hive acts as a shelter and altar to the sun. ‘Hive’ occupies the space where our ‘earth-bound bodies root in the dust’, gathering together.

Hive Perspective
In daylight the installation appears unified and porous, the interior spaces offer multiple external views and ambiances, communicating to installations nearby. The openings within the surface allow movement and motion of visitors and the light from the interior spaces to be exposed, animating the installations exterior space.

Hive Interior
Situated within its spiritual environment of the site, the project is also a gesture of terrains in the Black Rock Desert. The form of the installation allows light, views and the external and internal worlds to invade one another. The structure is made from CNC-cut plywood sheet layers creating a natural exterior and colorful interior. The vertical orientated hive cell-like surfaces, formed by a structural lattice are creating an environment allowing inhabitants to move through the space, climb, explore, gather, or tranquil between the formed spaces.

Hive Night
At night and during the dark veil of the desert lights, the structure illuminates with many point light sources forming a new network of engagement which glances through the inner structure. Hive would be lit with solar powered point lights through the interior, creating the glowing effect of a traditional lantern. During the day, the surface will appear to shimmer in sunlight.

Hive_Iso
‘Hive’ is 10′ x 16′ x 20′ long, CNC cut plywood sculpture. The installation can be split into two halves (4ft x 4ft x 20ft) and these parts can be modified according to the new site by adding or removing the number of layers along its length. Hive’s materials would consist of 4ft x 8ft standard/shuttering/recycled plywood sheets 5/8 inch thick. The negatives of the CNC cut layers would be used to create the spacers in between the layers and any residual material would be donated/recycled to a used building materials dealers.

2 thoughts on “Hive”

  1. This is a very well-composed sculpture. The use of layering and positive and negative space really adds a neat aspect to the Hive; overall an amazing installation. I was curious how you managed to make this using a CNC lathe though, was the machine yours or were you able to go somewhere and have them build it from an AutoCAD template that you had designed? Or am I completely wrong in my assumption about the procedure? Because I would be very interested in creating a smaller-scale sculpture that uses similar layering and spacing techniques, but I’m not really sure where to begin.

  2. Wow! A very gigantic artwork with a twist and formed in a very meticulous way. Both looks magnificence either in a broad day light and at night also.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s