ORBIT

Image

Narrative | ‘Orbit’, an aluminium tube pavilion stands as a playful take on the orbit of our solar system. A kinetic, inhabitable architectural structure that orbits around itself revealing a central, occupiable space that acts as a ‘center of the universe’  location within which the occupier will experience the rest of the world rotate around them.

Occupiers act as planets orbiting around one another, taking in the beautiful surroundings as each hammock level gently rotates as if it is floating, free from visible connections below, In order to reach these relaxing levels, the occupiers must scale its lightweight structure eventually reaching the central ‘ritualistic’ epicenter.

Physical Description | Orbit stands as a playfully abstract vision of the universes orbit around the sun. Visually the structure is very simple. A series of single recursively scaled down forms provide both the frame work in which to house multiple levels of hammock space to relax whilst also offering a highly structural climbing frame that is scaled in order to reach its epicentre.  It stands tall amongst its neighbours as a combination of both inhabitable architecture and a visually striking art piece.

The structure is composed of multiple interlocking aluminium tubes of varying diameter that hang from a single point supported by the main outer structural framework.  Within the opening at the bottom of each frame is space for hammock netting to be fitted to the aluminium tubing providing an inhabitable space to relax on.

The inset neon LED lighting on the inside of the aluminium tube frame enhances the proposals visual impact at night, illuminating to be seen from near and afar.

Interactivity | There are multiple levels for potential seating, each incorporating a hammock like mesh suspended between the aluminium structure. This provides a comfortable place to relax whilst the structure gently rotates about its axis. As with most exciting Burning Man installations, this structure is climbable with the final point to reach being the central frame large enough for one person to sit in whilst the rest of the structure rotates around them.

ImageImage

Image

Image

Image

Centrifugal Pavilion by Clavel Arquitectos

How much does your building weigh?, asked Buckminster Fuller. Now again the curator of the Biennale Terence Riley asks the same question to all six international teams invited to the project “Ultra Lightweight Village” for the 2011 Shenzhen & Hong Kong biennale of urbanism\architecture.

Clavel Arcquitectos’ installation is composed by three circles of waterproof light fabric of 7.8, 6.4 and 5.4 meter of diameter spin around their axis at only 1.5 turns per second. In the biggest one we can reach to cantilever of nearly 4 meters with an only 2 mm roof thickness. It is interesting to check how similar is the movement with the animal aquatic one. Thanks to the rotation the gravity apparently disappears and only aerodynamical forces shape the fabric. The soft waves produced on the surface create a smooth breeze that improves the thermical conditions behind during the hot and sunny days.

The pavilion creates a specific place for children that can experiment with the centrifugal forces, generate electricity to open the structures and activate the lighting. The faster the children chairs rotate the brighter the structure will be.

Above: Centrifugal Pavilion by Clavel Arquitectos

Click on the following link for the full video:

http://www.dezeenscreen.com/2011/12/21/pabellon-ultraligero-centrifugo-by-clavel-arquitectos-filmed-by-cristobal-palma/