Archive

Tag Archives: design

Sound is a hidden code when it unlocks allows us to perceive it as a set of geometrical patterns.Einstein believes the key to unlocking the universe is through the hidden geometry and mathematics, the mechanic of sound is translated visually through frequency and amplitude represents itself with beautiful geometries as code from the universe. My design recreates Sound’s geometries into a physical symbolic Sanctuary for users to retreat their senses in the desert,to unravel meaning behind the symbol of Sound by deconstructing it and re-dressing it with physical form. Making Sound visible.

Resonance cryptograph_Christine.jpg

The structure measures 13.77 feet in length &12.8 feet in height. The material for the structure would be paneled by birch plywood(4ft. x 2ft. panel).2-D dimensional geometry is translated into 3-Dimensional form by folding and joining edges.The sanctuary is made up of three mirroring layers, stacking vertically. The construction of the structure is to explore double curvature design with single curvature paneling and assembly. The ground storey encourages private space for reflection; individual sitting and resting area are carved inwards towards the air-well  ,in contrast, the upper storey is the communal area within the enclosure where users can access from a ladder. Pocket of windows are generated by the stacking and mirroring of sound vibration patterns.  Users enters into the enclosure and view the desert from within.

Resonance cryptograph-night.jpg

Live feeding of Sound and the changing LED lights

diagram-01-01

In the night, live feeding of sound is captured when in contact with the surfaces of the sanctuary. With a contact microphone attaches onto the surface, it captures the sound amplitude when a user touches or tap as sound travels through the surface as a medium. The device(computer coding with Arduino) then translates the amplitude variation (loudness) into changing colours of LED lights. The lights are attached on the rim of the panels.

resonance_cryptograph_process_4resonance_cryptograph_process_3resonance_cryptograph_process_2

Process
cc_dp_6-01cc_DP_1.jpg

Studies of Sound patterns through water

cc_dp_06

Harmonograph

cc_DP_08.jpg

Eigen vector

eigen-shape-layout-01

‘Da Vinci Codex’ is a latticed sculptural piece which creates unique poetics of morphology that merge structure and movement. It transgresses the artificial boundary between art, science and technology, casting seemingly established analogies in a new light while inviting visitors to rethink the relationship between form, geometry and construction. Linear and curved scissor elements form a series of recursive cubes which speak of infinity and the complexity of our world. It denotes a recognizable metaphor of ‘object-within-similar-object’ that appears in the design of many other natural and crafted objects. The precision of the cubic form reflects the organised chaos of our universe. Poignant patterns inspired by a study into the scissor movement of the cube elements are perforated into the triangulated parts of the Codex.

Da Vinci Codex 1

Da Vinci Codex 2

As they expand and collapse, the triangles form unique and intricate shadows which highlight the transitional quality of human life and emotions, changing from a state of happiness to sadness, from calm to anger, from life to death. The structure provides shelter from the heat of the sun while entertaining its guests with opportunities to engage with the structure. A deployment mechanism inspired by study into Leonardo da Vinci’s machinery sketches found in his Codex Atlanticus is actuated by a series of gears situated at the base of the structure, which are set into motion by a pedal system powered by visitors. As burners interact with the piece, they contemplate a fascinating and spectacular change of light and decor. ‘Da Vinci Codex’ stands as a piece of event architecture, a spatial construct where movement is a transformational creative force.

The visitors interact with the piece by powering one of the four pedal systems connected to the deploying mechanism. As they pedal, the burners witness a captivating movement: the synchronised expanding and collapsing of the three cubes which cast intricate shadows and stimulate a sense of play. The visitors can also step inside the cubes and experience a series of ‘in-between’ spaces before reaching the central volume and enjoying a level of protection from the wind and sun. The highly abstract aesthetic of the ‘da Vinci Codex’ is meant to affect the community with a spirit of experimentation and encourage each and every burner to question preconceived ideas, beliefs or desires.

Da Vinci Codex

Da Vinci Codex3Da Vinci Codex2

The size of each member has been carefully considered not only to allow structural integrity but also to respect the proportions of the human body. Each face of the cube moves in a synchronised manner. The relationship between the size of each face and proportions of the human body has been inspired by da Vinci’s Vitruvian man.

BM open cubeBM night render

Final Day Render

INSTALLATION SUBMISSION TO BURNING MAN 2016 – ‘Entwine’

Entwine is a timber frame structure which has been developed through rigorous physical and digital testing to ensure a safe climbing frame for all to enjoy. When exploring Entwine, the vast expanse of the playa is framed through beautiful intertwining curved plywood beams. Burners can view the event from glorious vantage points nestled amidst multiple communal spaces that encourage interaction and play.

The structure predominantly consists of strips of curved plywood which have been connected together using pioneering construction techniques, specifically the utilisation of conflicting forces, similar to those apparent in ‘Tensegrital’ design. Drawing inspiration from Leonardo Da Vinci and his various experimentations with physical form, ‘Entwine’ is a marvel of geometry. The piece is formed from an arrangement of 19 octahedral components, each consisting of six beams, which are paired and positioned upon one of three axis. These three elements represent the unity of man, nature and the universe that surrounds us.

Close up Render.jpgFinal Close Up RenderFINAL Night Render

Each modular component is tessellated to form an octahedral space frame structure. The rigidity resulting from this tessellation is in direct contrast to the curving structural beams which exude an organic aesthetic. As Burners view Entwine from different aspects, a remarkable array of different patterns and forms are revealed, many bearing resemblance to sacred geometry, specifically the Flower of Life, which was a significant study within Leonardo Da Vinci’s work.

"DCIM100MEDIA"

Entwine is unorthodox in its composition, and this is a contributing factor to what makes it so unique: Each module is constructed through tensioning layers of ¼ inch thick plywood, which are then mechanically fixed together when a desired radius has been reached. By laminating the plywood in this manner, each component retains its curvature but remains in compression. These conflicting forces are integral to the design of Entwine: Each octahedral module is constructed from these compressed plywood elements, and are held together with tensioning ropes creating a structure of isolated components in compression within a net of continuous tension.MODEL PHOTOGRAPHSMODEL PHOTOGRAPHS 2The form of the structure is based on the octahedron, which is a Platonic solid composed of eight equilateral triangles; four of which meet at each vertex. One of the eight triangles acts as a base for the structure. This results in one edge creating a small cantilever, whilst the counter edge can be anchored to the ground. As previously studied by Buckminster Fuller, the geometry of an octahedron is particularly good at forming space frames with a strong cantilevers.

section.jpg

Entwine Construction Proposal

The participatory aspect of the installation voids the role of the ‘spectator’ and creates more active engagement. In many of Leonardo Da Vinci’s paintings, his subjects are framed by surreal, dreamlike landscapes. This is reflected within Entwine: As Burners become part of the installation, they are framed by the awe inspiring backdrop of Black Rock Desert: In many ways Entwine becomes the artist, the playa the canvas, and Burners the subjects.

“the artist is not a special sort of person, but every person is a special sort of artist.”

This is not only true in the sense of physical involvement but during the construction the ‘spectator’ becomes involved in making strategic decisions in the realisation of the work of art. The development, design and construction of the project embodies the principles of self-reliance and self-expression, whilst a proposal that is safe, interactive and beautiful will be gifted to the community at Burning Man.

Entwine’s curving form will be illuminated using LED spot lights to enhance the organic patterning existent within the structure. This allows the full form of the structure to be fully visible.

WeWantToLearn.net (Diploma Studio 10 at the University of Westminster led by Toby Burgess and Arthur Mamou-Mani)  is happy to announce more good news – Three of our students have just received art grants from the Burning Man Festival to build the pavilions they designed as part of our brief – Congratulations to the following winners:

All DS10 students will be offered a chance to build the projects this summer with the designers and we will be supported by RAMBOLL and Format Engineers.

Over the course of four years, DS10 has submitted a little more than 80 proposals to the Global Arts Grant of Burning Man and received a total of 6 grants including the ones for Fractal Cult Shipwreck (built in 2013) and Hayam (built in 2014). We are all very proud and excited to go back!

The Infinity Tree by Tobias Power

The Infinity Tree by Tobias Power

Reflection by Lorna Jackson

Reflection by Lorna Jackson

Bismuth Bivouac by Jon Leung

Bismuth Bivouac by Jon Leung

Watch our TEDx talk, The Architecture of Joy to understand the philosophy behind these projects
As the grant is limited, we need your help to pay for transportation and the additional costs related to construction, you can donate on the PayPal button below just indicate which project you want to donate to, kickstarter campaigns should follow shortly:

 

As part of international woman’s day I’m exploring differences between males and females in relation to the built environment in order to inform my final project. It only takes two minutes to complete and will directly influence the design progression.

https://sites.google.com/site/genderpreference/

Some examples of questions found in the survey can be found below:

tetrachromacy

material preferencetimber shapes proximity

Many Thanks

Image : Jan Gehl, How to Study Public Life, http://www.blogadilla.com/2008/06/08/are-you-a-tetrachromat/

Lorna Jackson_Reflection_Interior Visual

Reflection presents this years burners with an intimate setting in which to share their inner most confessions, secrets and tales – With the option to do so both openly with other burners face to face, or retain the mystery of their identity by sharing with a complete stranger through the pavilions semi private screen. Reflection embodies the theme ‘Carnival of Mirrors’ in a variety of manners:- the geometry of the pavilion not only mirrors itself in its own form, but also incorporates a reflective surface within its interior spaces. The reflective physicality of the pavilion beautifully juxtaposes its function, by giving its burners a physical platform with which to cogitate their innermost thoughts and feelings, and share these with others. The pavilion is created as a result of rigorous testing of origami in order to create a single Spiralhedron which is then mirrored through along all axis.
Lorna Jackson_Reflection_Plan ElevLorna Jackson_Reflection_sections

Based upon a geometric origami principle which outlines the rules for the triangular subdivision of a 2-dimensional shape and assigns mountain and valleys creases to each subsequent subdivision the Spiralhedron has been optimised through both digital and physical testing. Reflection takes an abstract approach to this years theme, the pavilion’s form manifests itself as a result of mirroring this singular Spiralhedron in the X,Y and Z axis, which in turn creates its enclosing plywood form. In order to create the semi-private confessional screen, the panels incorporate a pattern, providing both the function of privacy, but also narrating the origins of the pavilions final form.

Lorna Jackson_Reflection_Meta Diagram_PNGLorna Jackson_Reflection_constructionLorna Jackson_Reflection_Large Model_thin

The principles of Burning Man are carefully considered, by providing an interactive base for participation that is never fully accomplished without the burners involvement. By sharing their stories, burners create a unique experience manifested through the ideals of trust and sharing, which facilitates a special bond between the burners. Upon its burning at the end of the festival, ‘Reflection’ becomes a resting place for the confessions, secrets and stories of its burners, allowing new bonds to be formed.Lorna Jackson_Reflection_detailLorna Jackson_Reflection_Small Modelthin

Construction

Due to form being created through the act of mirroring the entire pavilion will be made of 9 unique laser cut panels which will be bolted together with both metal hinges and 90 degrees and wooden brackets at 135 degrees.

Lorna Jackson_Reflection_Daytime Visual

Dimensions

Constrained by the size of a plywood sheet each individual Spiralhedron is made of two sheets of plywood (requiring 16 in total). Made of eight spiralhedrons ‘Reflection’ has a footprint of 3.5metres*3.5metres with a maximum height of 3.5m creating a footprint equal to that of the height of the pavilion.

Help us reach our Kickstarter target! http://kck.st/1ESCVFb

Inspired by the geometry from the crystalline growth pattern of the element Bismuth (Bi), the Bismuth Bivouac is a playful pavilion that celebrates the orthogonal geometries that can exist in natural Bismuth crystals to form an intriguing cubic structure, with spiralling disruptions on each face that are governed by the golden ratio. From a distance, the structure appears as a seemingly solid cube, but upon closer inspection, the internal spaces can be explored and utilised.The beautiful iridescent colours of crystal are to be translated into the proposal through coloured LED strip lighting, built into the simple dimensional lumber structure of the pavilion, so at night the Bismuth Bivouac gives has the same visually mesmerizing, colourful effect of the bismuth crystals in nature. The project aims to play with the participants perception of depth and scale in this mirroring structure – from afar, the structure will appear as a dense cube that sits on the playa, but as the participants move towards the structure, they will begin to be able to see through parts of the structure due to the stepped nature of the geometry and holes formed from spiral disruptions. The structure provides sheltered from harsh desert sun, but also provides a plaything for the sun to casts its shadows during the day, and for people to cast their own shadows with their own illuminations at night.

Development

bismithbiv_Page_01

Construction

 bismithbiv_Page_03

bismithbiv_Page_04

bismithbiv_Page_06

bismithbiv_Page_05

Visualizations

 bismithbiv_Page_07

bismithbiv_Page_08

bismithbiv_Page_09

bismithbiv_Page_10